Vær bevisst - unngå skader
Daglig opplever over 200 norske husstander vannskade. 2 av 3 boligbranner i Norge har en elektrisk årsak. Feil ved elektriske anlegg, uaktsomhet og feilbetjening av elektrisk utstyr, gjør hvert år hundrevis av nordmenn husløse.
Det begås over 50 innbrudd i norske hjem hver dag.
Som regel skal det kun enkle grep til for å avverge slike situasjoner. Bruk disse sidene for å finne ut hva du bør gjøre i ditt hjem for å sikre verdier og liv.
El-sjekken er en kontroll av det elektriske anlegget i borettslaget og gjennomføres av en elektriker.
Kontrolløren går gjennom det elektriske anlegget i boligselskapet, ser etter feil og mangler og gjør de nødvendige målingene for å forsikre seg om at anlegget er i akseptabel stand. Alle boenheter og fellesareal gjennomgås, og det gis informasjon til beboerne om viktige skadeforebyggende tiltak som komfyrvakt, jordfeilbryter og tildekning av varmekilde. Kontrolløren skal også se over brannvarsler, gassvarsler og brannslukkingsutstyr i boligen.
El-sjekken kan alene gi 10 % rabatt på forsikringspremien på Totalforsikring for boligselskap (bblp.no) dersom kontrollen utføres i alle boenheter samt eventuelle fellesrom. Alle feil og mangler må utbedres og attesteres for.
Vannsjekken er en kontroll av vann og avløpsinstallasjoner i borettslaget utført av en rørlegger
Den kortsiktige og raske merkbare effekten av vannsjekken er premiereduksjon på Totalforsikring for boligselskaper. På sikt reduseres vedlikeholdskostnadene fordi kvalitenen opprettholdes i bygningsmassen. Beboerene blir tryggere fordi faren for vannskader blir redusert og de bevisstgjøres på riktig bruk av vann- og avløpsinstallasjoner.
Når det først skal foretas en befaring i hver enkelt bolig, har styret mulighet til å legge inn andre viktige kontrollposter som ikke omfattes av vannsjekken, f.eks. om det er koblet motorisert kjøkkenvifte på fellesvifteanlegg, om utluft fra tørketrommel er koblet til fellesvifteanlegg, om beboer for øvrig bruker ventilasjonsanlegget riktig, installasjon av røykvarsler/brannslukningsapparat, fremleieforhold osv.
Internkontroll er ment til hjelp for styret i boligselskap slik at de enklere kan følge helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen (HMS).
Hensikten er at sikkerheten i boligselskapet skal være høyest mulig. Boligselskapet skal kartlegge risikoen, hva som kan forekomme av ulykker og gjennomføre tiltak for å hindre at dette skjer. NBBL har utviklet en perm med dokumenter og rutiner som styret kan bruke for å gjennomføre internkontrollen. I tillegg kan du kjøpe et hefte som er et utgitt av bl.a NBBL og Brannvernforeningen. Heftet gir en enkel innføring i hva internkontroll er, hvorfor det er viktig å gjennomføre og ikke minst hvordan det skal gjennomføres.
Det finnes mange gode skadeforebyggende råd i forbindelse med utforming av fellesarealer og uteomeråder. Under finner du et knippe.
For å redusere faren for innbrudd og skadeverk planlegg uteomerådet bevisst:
Som beboer er det små og enkle tiltak du kan gjøre for å bedre sikkerheten i hjemmet ditt. Du behøver ikke gjøre alt hver dag. Nedenfor finner du sjekklister med tiltak du bør gjøre daglig, jevnlig, når det er kaldt og når du skal på ferie. Feil eller mangler som du ikke selv har ansvaret for, meldes styret i borettslaget/sameiet.
Begynn med å sørge for at alle i husstanden husker nødnummer:
Elektriske apparater og husholdningsmaskiner
Du må alltid trekke ut stikkontakten når kaffetrakteren, vannkokeren, brødristeren, strykejernet og vifteovnen ikke brukes. Eller du kan montere tidsbryter. Ikke la noen disse apparatene eller vaskemaskin, oppvaskmaskin, tørketrommel, food processor stå på eller gå mens du sover eller når du er ute.
Matlaging
Ikke forlat kjøkkenet mens du lager mat på komfyren.
TV/video
Skru TV'n helt av med av/på-knappen før du legger deg eller går ut.
Levende lys
Du må aldri forlate rom med levende lys. De må stå stødig i ikke-brennbare staker og plasseres langt fra brennbare materialer (gardiner, lampeskjermer, vegghyller, bilder).
Barn og kjæledyr
La aldri barna eller et dyr være alene i rom med løse varmeovner eller lamper Tørketrommel Lofilter i tørketrommel må tømmes etter hver bruk.
Røykvarsler, brannslokking, rømning
Brennbare ting
Lamper, ledninger, elektrisk anlegg
Fett
Vask avtrekkskanal på kjøkken
Sluk, avløp
Vannledninger
Se over vann- og avløpsledninger til vaskemaskin og oppvaskmaskin. De skal være festet til vegg eller annen fast gjenstand. Skift ledninger dersom de er sprø eller det er antydning til hull.
Vannkraner
Fukt
Varmeovner
Vedovner og peis
Kondens, frostskader
Det kan være lurt å gjennomgå en sjekkliste for boligen før man forlater den for et lengre tidsrom. Da kan man være trygg på at man har gjort det som er nødvendig for at man skal kunne komme tilbake til et hjem i samme stand som man forlot det.
Utenfor huset
Elektriske apparater og elektrisk anlegg
Viderekoble telefonen når ingen er hjemme
Husk å låse
Alle dører og vinduer må være forsvarlig lukket. Dette forhindrer at noen tar seg inn i leiligheten og at radiatorer fryser i stykker dersom varmen er skrudd ned mens man er på ferie.
For å oppnå bedre sikkerhet kan du minne naboene dine om de også bør gjennomføre sikkerhetstiltakene på listen.
Etter dødsulykken der to mennesker mistet livet på grunn av kullos i bussen på festival, har NBBLs sikkerhetsleverandør solgt svært mange kullosvarslere.
Kullos er en gass som oppstår ved ufullstendig forbrenning. Fra glør i ovnen som står på nattelunk. Når det ulmer i parafinlamper som ble skrudd ned men ikke blåst ut. Rundt aggregater uten tilgang på nok luft. Det vil si nok oksygen. Da blir sluttproduktet av forbrenningen ikke ufarlige karbondioksid (CO2), men dødelige karbonmonoksid (CO).
Du kan forebygge
Kullosforgiftning kan unngås ved å sørge for nok luft der noe forbrennes. For sikkerhets skyld, kan du også montere kullosvarsler. Den ser ut som en røykvarsler og fungerer omtrent på samme måte. En CO-detektor måler kullosinnholdet i rommet du befinner deg i.
- Vi har solgt flere CO-detektorer i helgen og i dag enn vi har gjort i hele år, forteller sikkerhetskonsulent i "Trygg og Sikker", René Depuis til TV2. Trygg og Sikker er leverandør til NBBLs Sikkerhetsbutikk.
Er du godt nok sikret? Dersom du ønsker mer informasjon om sikkerhetsprodukter eller ønsker å bestille, ring 21 53 12 34.