Gunnvald minnes godt de 50 årene, og han er stolt over det boligbyggelaget har blitt i dag. Men han husker at det har vært utfordrende på veien.

 

– Det var en del harde tak opp gjennom. Det var ikke alltid at økonomien var helt på topp, men vi overlevde, flirer Gunnvald storfornøyd.

Kontor på seks kvadratmeter

Det var i slutten av mars 1973 at Gunnvald kom inn som styreleder, bare noen år etter at Alta Boligbyggelag ble etablert.
– Det var en del år som var vanskelige. Vi hadde ikke de store kontorene til å begynne med, skratter Gunnvald før han forteller at da han overtok så hadde de kontor hjemme hos han i Tollevika, hvor han brukte et soverom på seks kvadratmeter som kontor.
– Deretter leide vi i Aunegården på 20 kvadratmeter, før vi flyttet ned i kjelleren og fikk enda større lokale. 

Da Gunnvald begynte som styreleder jobbet han samtidig på skolen, men han minnes at rektor Nils Toft var veldig medgjørlig.

– Jeg fikk ta permisjon og ha redusert post, fordi Toft var veldig interessert i at boligbyggelaget skulle fungere, sier han.

– Hvordan gikk de første årene?

– Det gikk greit. Harald Falck kom inn 1979, og han var utrolig dyktig, blant annet på det tekniske. Han jobbet hardt og var virkelig et funn for laget.

 

Satt opp 700 leiligheter

Gunnvald satt som styreleder helt til 1998. I løpet av sine 25 år rakk han være med på å oppføre mange borettslag.
– Jeg tror vi bygde 700 leiligheter mens jeg var styreleder. Det siste var på Komsahøyden. 

 

Han husker også godt da hans første ble bygd, som var på Midtbakkflaten. Han husker spesielt godt en rekordrask enighet med Alta kommune.
– Det gikk tre timer fra vi leverte inn papirene før vi fikk byggetillatelse. Myklevoll var bygningssjef og han sa «Harald Paulsen har laget planen, så det der driver ikke jeg å overprøver», før han stemplet arkene, skratter Nilsen høyt. 

 

I 2012 byttet Alta Boligbyggelag navn til Polarlys Boligbyggelag, og de holder til på Sentrum. Gunnvald er imponert over veksten.
– I dag er boligbyggelaget noe helt annet enn da jeg kom inn. Det drives veldig profesjonelt med mange ansatte, og de gjør en veldig god jobb, sier han. 
– Polarlys er også veldig akseptert ellers i landet, skyter han inn. 

 

Artikkelen fortsetter etter bildet. 

 

Daglig leder i Polarlys Boligbyggelag, Oddmund Eriksen og styreleder, Veronika Andersen, synes det selvfølgelig var på plass med en hedring av legenden Gunnvald Nilsen. Foto: Krister Sandaker Tårn
Daglig leder i Polarlys Boligbyggelag, Oddmund Eriksen og styreleder, Veronika Andersen, synes det selvfølgelig var på plass med en hedring av legenden Gunnvald Nilsen. Foto: Krister Sandaker Tårn

 

Fortsatt aktiv

Nå er Gunnvald over 80 år, og fortsatt er han aktiv i boligbyggelaget.
– Gunnvald er aktiv på møtene boligbyggelaget har i dag også, smiler dagens styreleder, Veronika Andersen.
– Jeg kunne ikke komme sist på grunn av hjerteproblemer. Men ellers kommer jeg, hvis jeg har anledning, legger Nilsen til. 

 

Daglig leder i Polarlys Boligbyggelag, Oddmund Eriksen, forteller at de har noen medlemmer som har vært med i alle 54 årene og lengere enn Gunnvald. Men at ingen av dem har vært medlem og styreleder så lenge som han. Derfor synes de det var på plass med en hedring hvor ringreven fikk både blomster og kake. 
Og Gunnvald kan fortelle at han ikke har noen planer om å gi seg.

– Du tar 50 år til?
– Nja, det blir kanskje litt mye, skratter Gunnvald avslutningsvis. 
(Reportasjen har vært trykt i Kronstadposten og er publisert med tillatelse fra dem)